Сфера використання фундука

Ядро фундука , за своєю калорійністю та різноманітністю корисних поживних речовин – неперевершений продукт харчування. Недарма горіхи називають хлібом майбутнього.

Гіппократ стверджував: «Ваша їжа повинна бути Вашими ліками, а Ваші ліки – їжею!». У випадку з горіхами фундука це твердження працює ідеально – на всі 100%.

Вчені, які досліджували горіхи фундука, були вражені тим, що вміст в них білка ідеальний для засвоєння людським організмом. Горіхи наближені до так званого білкового еталона («ідеального білка»), яким завжди вважався білок курячого яйця.

Білки в кількості 16 % містять всі 20 амінокислот, необхідних людині в ідеальній пропорції. Вуглеводи надають горіху вишуканий смак і підвищену харчову цінність.

Фундук, як і волоський горіх має репутацію «розумного» горіха, сприяє регуляції функцій головного мозку. Але, безперечно, одна з головних переваг фундука перед іншими горіхами – неповторне поєднання білка і вітаміну Е, що благотворно впливає на всі м’язові тканини, збільшує життєві сили організму, за що і цінується у спортсменів та людей розумової праці.

Кількість смачних і легкозасвоюваних жирів в плодах фундука досягає 70%. Всупереч помилковій думці, фундук – не «калорійна бомба», а натуральний препарат для зниження рівня «шкідливого» холестерину, очищення судин.

Більшу частину жирів в горіхах фундука складають полі- і мононасичені жирні кислоти, які значно зменшують ризик розвитку серцево-судинних хвороб. Горіхи рекомендуються для профілактики та лікування атеросклерозу,

Фундук покращує стан хворих інфарктом міокарду, ішемічною хворобою серця, склерозом мозкових судин. Солі калію і комплекс вітамінів, що містяться в ядрах фундука, укріплюють серцевий м’яз, покращують кровообіг. Недарма народні цілителі називають ліщину «сердечник». Крім того, олія фундука має ще й послаблюючу та жовчогінну дію, створює найбільш природні фізіологічні умови для виділення холестерину з організму, покращує обмін речовин, що врешті уповільнює процес старіння організму.

Міцна горіхова шкаралупа дозволяє ядрам зберігатися абсолютно свіжими протягом тривалого часу, а їх поживність здавна допомагала людям пережити зиму.

Фундук, мед та курага – дуже цінне поєднання продуктів, корисні властивості яких допомагають подолати малокрів’я і виснаження. Фундук рекомендується матерям, що годують немовлят – тисячоліттями відомо, що горіхи мають лактогенні властивості, що підвищують кількість грудного молока.

Група вчених з Портлендського інституту (США) знайшла в екстракті лісового горіха хімічну речовину «паклитакселья», яка є основою найвідомішого в світі протипухлинного препарату – Taxol. До того часу вважали, що єдиним природним джерелом її отримання є кора тиса (надзвичайно рідкісна порода дерев, поширена в північно-західній частині Тихого океану). Виявилось, що фундук містить її в такій же кількості.

Горіхи містять важливі амінокислоти, які виробляються людським організмом в недостатній кількості. Одна з них – аргінін, яка просто необхідна для мозку й будівництва білків, вона стимулює імунну систему і покращує кровообіг. Аргінін міститься в рослинних білках (особливо в горіхових) в значно більшій кількості, ніж в тваринних.

Поживність горіхів була підмічена ще первісними людьми і горіхи з давніх-давен займали важливе місце в щоденному раціоні людини, оскільки в них є всі необхідні для нормального харчування вуглеводи, дубильні і мінеральні речовини. Вони дуже багаті вітамінами. Вітаміни групи В сприяють розкладанню піровиноградної кислоти, яка накопичується в м’язах і викликає втому.

Фундук має в’яжучу, протидезинтерійну, жаропонижаючу і судиннорозширюючу дію. В медицині горіхи відомі як високо дієтичний продукт. Горіхи підвищують тонус центральної нервової системи, нормалізують діяльність кишечника.

Фундук невипадково називають горіховим королем. За вмістом калію і фосфору йому немає рівних. Всі частини рослини: пагони, листя, коріння, пилок, плюска (обгортка плодів), шкаралупа і його ядро є лікарською сировиною. Відвар кори і настій листя застосовуються для лікування капілярних крововиливів, для звуження судин і покращення апетиту. Лист і кора фундука з давніх часів застосовуються при багатьох захворюваннях, як потужні антиоксиданти. Дубильні речовини, що містяться в них, широко застосовуються в народній медицині для лікувальних ванн, відварів, мазей. Настій листя – прекрасний сечогінний чай, загальнозміцнюючий засіб при нервових хворобах, загальній слабкості. Олією, витиснутою з ядер фундука в суміші з яєчним білком в народній медицині лікують опіки.

Виявляється, горіхи зменшують ризик виникнення інфаркту міокарду, завдяки вітаміну Е, що міститься в ядрах горіхів, і захищає судини від утворення холестерину. Відвар листя і молодих гілок чудово знімає припухлість повік і почервоніння шкіри обличчя.

Заготовляють молоде травневе листя ліщини, яке сушать на повітрі під навісом. Кору заготовляють ранньою весною, в момент сокоруху, сушать в приміщеннях, які добре провітрюються. Пилок відсіюють з сережок, які збирають до початку інтенсивного пиління і сушать при кімнатній температурі. Зрілі плоди сушать в печі чи в сушилці при температурі 60-700С. Строк придатності листя – 1 рік, кори – 2 роки, плодів – 3-4 роки.

Подільська асоціація виробників горіхів і саджанців ліщини «Золотий горішок» © 2017 | сайт створено в adgrafics