Збір, сушка та зберігання горіхів

В залежності від сорту і атмосферних умов,горіхи дозрівають від кінця вересня («Wczesny Dlugi») до половини жовтня («Katalonski», «Halle», «Webba Cenny»). Те, що горіхи придатні до збору  визначається тим ,що горіхи вільно випадають з плюски ,що може тривати 2-3 тижні.Збір в цьому випадку може затягнутися і його можна повторювати декілька разів. Деякі сорти ,такі як  «Lamberta», «Webba Cenny», частково «Garibaldi», опадають в плюсці, цілими гронами. Для того , аби горіхи зберегли свій товарний вигляд ,що є надзвичайно важливим для їх продажу в шкаралупі, їх треба зібрати як можна швидше- протягом двох днів після опадання на землю. Горіхи , зібрані з плюскою ,слід очистити протягом 2-3 днів після збору ,з метою запобігання гниттю  плюски.

Насьогодні збір горіхів вгосподарствах відбувається , переважно вручну.Цим  способом протягом дня можна зібрати біля  70 кг горіхів .Продуценти , що мають великі плантції збирають горіхи механізовано .Насьогодні проблемою застосування засобів механізації  для збору горіхів є те , що горіхи дозрівають нерівномірно.Можливо,оприскування плантацій регуляторами росту, що містять ефтон, прискорило би дозрівання горіхів і спростило б їх випадіння з плюски .

Для збору горіхів ,здебільшого , застосовуються спеціальні пилососи .За допомогою цього обладнання, горіхи , що опали на землю видуваються з рядів в міжряддя на вали  і збираються вручну чи на спеціальний причіп ,та вподальшому перебираються в приміщенні.Кількість зібраних горіхів втакому випадку  збільшується.

Горіхи , призначені для зберігання та для промисловості , повинні бути добре висушеними. В  процесі підсушування (оптимальна температура до 35 С) горіхи втрачають до 30-35% ваги.Для сушки можна використовувати вентилятори та спеціальні сушарки .Після сушки горіхи запаковують в сітчасті мішки чи перфоровані ящикита зберігають при кімнатній температурі .В добре ветильованих приміщеннях з температурою близько 0С , а вологість повітря  складає  близько 75 % , горіхи можна зберігатинавіть до  2-х років. Невеликі кількості горіхв можна досушувати в приміщеннях , що добре провітрюються (дахи , сараї).розклавши їх тонким шаром та перегортаючи їх через кожних 2-3 дні для уникнення плісняви.При цьому необхідно регулярно контролювати,чи горіхи не пошкоджуються гризунами.Горіхи фундука , призначені для продажу , повинні бути одного сорту ,чисті без чужорідних запахів .Рекомендується їх сортування і пакування .

Подільська асоціація виробників горіхів і саджанців ліщини «Золотий горішок» © 2024 | сайт створено в adgrafics